Sunt două decenii de când Adunarea Generală ONU a recunoscut public necesitatea protejării mediului înconjurător în perioade de război, prin declararea unei zile dedicate. De atunci, problema tăcută a degradării ecologice în timp de conflict armat a rămas, adăugându-se altor probleme de sustenabilitate ce par a fi desuete în vremuri de conflict. De exemplu, într-un efort de echilibrare a necesităților de securitate, strategia UE de hrană sustenabilă trebuie revizuită în contextul războiului din Ucraina. Totuși, dacă sustenabilitatea poate să devină realitate, pentru o lume real mai bună, ea este posibilă numai dacă nu devine un buzzword pentru vremurile când lucrurile sunt mai simple și numai dacă este adoptată în mod serios, de firme și de cetățeni deopotrivă.
Ce spune teoria
Este adevărat, nu doar practica, ci și teoria privind dezvoltarea afacerilor sustenabile sunt încă sinuoase. După cum constatam aici, managementul strategic sustenabil este văzut mai degrabă ca o sursă de competitivitate de mulți autori din mediul academic, ca urmare a creării de oportunități pe paliere diferite: valoare pentru stakeholderi; ameliorarea managementului riscurilor; dezvoltarea orientării către inovare; reputație și loialitate din partea unei părți a angajaților și a clienților; performanțe financiare crescute în condițiile unor portofolii și operațiuni eficiente.
Rolul liderilor
Ca orice ține de strategie, nici adoptarea sustenabilității în afaceri nu poate să aibă prezent, darămite viitor, dacă nu este eficient și constant operaționalizată. Or, aceasta presupune în primul rând sprijin constant din partea top managementului, dezvoltarea unei culturi reale a sustenabilității și, foarte important, folosirea de date adecvate. Dincolo de ceea ce face fiecare firmă ca să fie sustenabilă și dincolo de acțiunile individuale, ceea ce propulsează în prezent domeniul sunt adoptarea criteriilor ESG și înflorirea industriei de finanțe sustenabile: 82% dintre investitorii profesionali de la nivel global declarau în 2021 intenția de a crește ponderea alocării de resurse către investiții ESG (Statista, 2022).
Etică, un cuvânt frumos, dar…
În urma începerii războiului din Ucraina aflat în plină desfășurare la momentul redactării acestui text, firmele de ESG data analytics au fost acuzate de lentoarea degradării ratingului ESG al guvernului Rusiei (de la B la CCC abia în 2022, în loc de 2014): „eșecul istoric al industriei de ESG în Rusia este atât de copios încât este dificilă o panoramare în acest moment. (…) Cel mai rău este că mediul specialiștilor ESG și sectorul financiar în ansamblu au ignorat complet ambițiile de război ale Rusiei din Georgia în 2008 și Ucraina în 2014. De fapt, investițiile străine au crescut în Rusia atât după 2008, cât și după 2014. (…) Investițiile și finanțarea noastră au contribuit activ la construirea fondului de război al Rusiei. Acesta este un fapt. (….) Este o lecție scumpă pentru oricine din lume care lucrează în ESG.” (Beslik, 2022).
Nu putem vorbi despre sustenabilitate dacă o tratăm doar ca pe o sursă de venit la modă, bazată pe date trendy din Power Point-uri colorate trimise de agențiile de consultanță în ESG. Ar trebui să fie de nivelul bunului simț ca orice investiție de profil să fie realizată abia după ce se constată că va fi în proiecte cu adevărat sustenabile, lansate și operaționalizate de entități care respectă principiile ce au dus la formularea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Dificil de crezut că profiturile obținute din proiectele prezentate ca fiind sustenabile de țări autocratice, notorii pentru încălcarea drepturilor omului, persecutarea a milioane de indivizi și pentru lipsa de protecție a mediului înconjurător (ca să dăm doar niște exemple), nu pot fi deturnate către activități aflate la opusul ideii de sustenabilitate. Este timpul ca ESG să coboare din turnul de fildeș al vocabularului de business la modă, iar sustenabilitatea să devină mai mult decât buzzword, oricât de multe dificultăți de profitabilitate de moment ar avea. Cu siguranță, sunt surmontabile.
Teknik Informatika
Teknik Informatika