De fiecare dată când discut cu studenți sau parteneri despre problemele României (nu contează dacă în ansamblu sau pentru un domeniu anume), concluzia inevitabilă a interlocutorilor este că multe lucruri merg prost sau nu se remediază pentru că am avea o problemă de leadership. Liderii sunt fundamentali pentru dezvoltare, iar înțelepciunea populară ne-a învățat că „omul sfințește locul”. Totuși, deși fără leadership nu putem vedea progres decât în cazuri excepționale, este periculos să considerăm că tot ce ne trebuie pentru a avansa este, de fiecare dată, o figură providențială. Ajută mult să o ai, dar dacă nu este dublată de culturi organizaționale solide, de etică a muncii, de procese nu doar scrise, ci și aplicate – atunci nu va genera ceva care să dureze. Or, după cum știm deja în urma experienței pandemiei de Covid-19, reziliența este o obligativitate a momentului.
Prin ce se caracterizează liderii
Să revenim însă la lideri. Lideri sunt cei care ne inspiră să facem lucruri care ne depășesc propriile aspirații în multe situații. Vorbim, desigur, despre liderii benefici, cei care ne ajută să ne transformăm în ceva sau cineva mult mai bun. Liderii sunt de multe ori carismatici, ne devin modele, ne motivează prin simpla lor prezență. Adevăraților lideri le pasă. Le pasă de organizație, de oameni, de viitor. Sunt capabili să genereze direcția, să orienteze, să clarifice norme, după cum spun Heifetz & Laurie într-un articol celebru din 2001.
Poate mai important este de menționat că liderii veritabili sunt cei care transformă tensiunile, uneori conflictele, în surse de creare de valoare ce devin apoi motor pentru proiecte pozitive. Exemplul lui Nelson Mandela este grăitor: deși a suferit enorm în închisoare, a fost capabil să-și ierte temnicerii și să simtă compasiune pentru cei care îi provocaseră durere. Mai mult, mandatul său de președinte post-apartheid al Africii de Sud a fost marcat de principiul fundamental al reconcilierii ca bază obligatorie a construcției de țară.
Partea mai puțin văzută în cărțile de leadership
Liderii sunt, în cele din urmă, oameni. Oameni cu bune și rele și, adeseori, singuri – cel puțin la locul de muncă, în ciuda, uneori, a echipelor serioase și profesioniste care îi înconjoară. Poziția de putere duce la singurătate mai ales pentru că presupune, de multe ori, răspundere exclusivă privind decizii extrem de dure pe care nimeni nu vrea să le ia – reduceri de costuri, concedieri, schimbări dramatice ale modelului de business sau ale designului organizațional (Waytz, 2016). Leadershipul, în ciuda a ceea ce putem crede, nu înseamnă popularitate. Așa că… ești pregătit să fii lider?